Shkruan: Besir BAJRAMI

Simboli i DEA-s Dardane (e shekullit II, kur romaket ende ishin pagan, kurse tek iliret kishte ridepertuar monoteizmi qe ne shek. I), e zbuluar nga arkeologeja jone e nderuar Edi Shukriu

Ky monument përkushtuar Hyjneshes Dardane u zbulua në Smirë të Vitisë në vitin 1988.
Është monumenti më i vlefshëm epigrafik i zbuluar deri më sot në Kosovë, jo vetëm për nga teonomia, por edhe për shkak të paraqitjes simbolike unike dhe të arkitekturës katërfaqësore të saj
Në këtë monument është paraqitur simboli i diellit-universit që përbën një kompozicion ndërlidhës midis paraqitjes së diellit-universit, hardhisë së rrushit, lerthit dhe nyjes profilaktike.

Megjithate, gjate nje bashkebisedimi me mikun tim Ber Hajdini, ne arritem ne kete perfundim:
Ne plan te pare duket nje shqiponje… por e shohim dhe formen e nje njeriu…
Hardhia e rushit (pervec “the tree of life”) me sa duket simbolizon kuroren ne koken e Jezusit (qe i ishte vu nga Romaket), qe ishte nga therrat, por u shndërrua ne kokra rrushi, qe simbolizon dhe rikthimin e tij ne popull – Besimi.
Rrushi, vena… simbolizojne rikthime, gjak, jetë edhe te Dionisi, keta ishin simbole te rikthimit.

3 gjethe
3 rrath ne mbrendi te 1 rrethi
3 kende ka secili rreth
33 kokra rushi
333 gjethet dhe rrushi bashk
333 poashtu vetem rathet bashk

Ne Islam nr 33 njihet si “celsi i Zotit” (apo ai i cili eshte kunder Dreqit, qe vetem kur mblidhet me vetveten jep nr e ashtuquajtur te Dreqit 666)

3;33;333… matematikisht eshte i lidhur me 9;99;999… dhe 1;11;111 (the nr 1 as a base of all numbers http://www.youtube.com/2B1985…)…

Psh: 3×3=9; 33×3=99; 333×3= 999…
3:3=1; 33:3=11; 333:3=111…
333:33=100909091… (edhe ketu shifrat jane vetem 1 dhe 9)…

Poashtu ne monoteizem (Islam) 33 dhe 99 simbolizojne inxhit.
Nr 33 eshte viti i vdekjes se Jezusit, ne diten e 3-te, te muajit 4.
03/04/33 ne moshen 39 vjecare.

Nga simboli Dardan larte, poashtu kuptojme 3 rrathe nga tri kende = 9
…qe dmth: 39 vjecare; 33 kokra rushi do te thote viti; 3 flet rushi do te thote Dita… muaji i katert spjegohet me shifren 4 qe do te thote tersisht jane 4 rrath.

Ne pergjithesi 333 eshte “kodi i Perendisë”… e kunderta e tij eshte 666 “kodi i te keqes”

…is significant in many of the world’s spiritual and mystical traditions, including Hinduism, Buddhism, Judaism, Christendom, and Al-Islam.

3; 33
http://www.biblestudy.org/…/meaning-of-numbers-in-bi…/3.html

33
http://home.earthlink.net/~acb_33/33facts2.html

333
http://www.ridingthebeast.com/numbers/nu333.php

Dhe 13 qe njihet si rifillimi i nje cikli:
http://en.wikipedia.org/wiki/13_%28number%29

Edhe te Cesari… “C’est ainsi que le nom de César en grec, valant 332 – kaisar = 20+1+10+200+1+100 = 332 – est inférieur d’une unité au chiffre représentant la divinité. Quelque eut été les croyances populaires de l’époque de l’Empire Romain, les “César” n’ont jamais été divins comme on le prétendait. Ils furent même associés plus tard au 666 de l’Apocalypse de Jean.”

Tek ilirët 666 jane vitet me të erëta (te keqija), kurse 333 parajmerojne të keqen.

Ishte pikerisht perandori ilir Konstandini i Madh i Romes, qe pas shume peripecive, NE VITIN 313 e zyrtarizoi monoteizmin (ne ate rast Kristianizmin), ne Perandori.

http://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_the_Great
+ http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=46450
+ http://www.youtube.com/watch?v=NJ_XDlKf9lA (video)
+ Konstandini i Madh, ky burre qe ndryshoi historine https://www.facebook.com/note.php?note_id=184680884892499
+ Perandoret Ilir: https://www.facebook.com/pages/Perandoret-ilir/385086009144

Per kete tendence te ilireve, duhet te mesojme me shume per periudhen parapagane te tyre, qe njihet si periudha monoteiste e pellazgeve (pas dyndjes indo-europiane, apo heterogjenitetit te popullit pellazgjik, ne kontakt me popujt tjere te krijuar tanime, edhe berthama pellazgjike devijoi nga besimi monoteist ne paganizem… duke i shndërruar ne zotna, pikat kyce astroloogjike dhe ato te natyres qe i respektonin. Per kete pasoji denimi nga Zoti/Zeusi, me “permbytjen e madhe”… monoteizmi i pellazgeve eshte teme ne vete dhe shume e gjere!)