Shkruan: Shqipe HOXHA

Prof. Nezir Myrta në shkrimet e tij thotë se: Thana për Ilirët ishte Perëndia e të gjitha të mirave në jetë, ishte mit, ishte fuqi hyjnore, si personifikim i njeriut me fuqinë natyrore.
Albanologët, gjuhëtarët ashtu si Prof. Çabej mendojnë unanimisht se fjala “thanë” rrjedh gjuha shqipe e vjetër nga fjalët: “e thatë”, “than”ose “ e thana”.
1 Maji, i njohur edhe si Ditë e Majit ne Beltone në disa tradita, në Stregheria, e festojmë këtë ditë si La giornata Di Tana ose ditën Tana- së. (Ditë Zonja, apo edhe Dita e Dianës në disa tradita Strega). Duke sjellë dritë, jetë si dhe bukurinë e pranverës.
Sipas Charles Leland, ajo është emri etrusk i Dianës.
Tana është hyjni e kulteve yjore e njohur si Tanarra e cila mbanë njohuri misterioze yjore. Ajo është e njohur edhe si Mbretëresha shpirtërore Fata.
Ajo është e njohur si Nënë Turritia, dhe mbretëreshë Titania e hënës.
Leland claimed that Tana “…was the old Etruscan name for Diana…” (177) The name of Tana has entered as a Goddess name in Wicca, probably based on Leland’s claim. Starhawk, for example, mentioned Tana as a goddess of fire in The Spiral Dance. Alas, I have been unable to confirm from other sources on Etruscan mythology whether Tana was invoked by the ancient Etruscans as either a goddess of light or a goddess of fire.