Shkruan: Shqipe HOXHA

Mrekullitë e kësaj zone të vogël arkeologjike mbështjellë me gjelbërim me amfiteatrin më të vogël të Evropës apo tempulli madhështor i perëndeshës
Feronias.
Edhe zona e gjelbër paprishur është një thesar që duhet të mbrohet, kështu që ne ju kërkojmë për të shkuar dhe për të vizituar vendin e adhurimit të perendeshes Feronia. Feronia, perëndeshë etruske e zjarrit e pjellorisë dhe e lirisë

Lucus Feroniae, të vendosur në afërsi të portit të lumit Tiber, nga kohët e lashta ka qenë gjithmonë një qendër e rëndësishme fetare dhe një vend tregu për banorët e zonës…
LUCUS FERONIAE
(Capena – loc. Scorano- RM – Lazio)

Se si mbijetoi Perëndesha Feronia e cila kremtohej edhe në kohën Romake me 13 Nëntor duke ia bërë të gjitha nderimet e kohës si simbol i Lirisë dhe në kokë mbante Plisin , i cili simbolizonte Lirinë (known as a pilleus, to symbolize freed status. ) F.Xh.