Ne ishullin Korculla, Kroaci, eshte zbuluar nje nekropole e madhe Ilire, ku ne pjesen qendrore, per respekt ishte e vendosur nekropolja e foshnjeve te posalindura dhe femijeve te vegjel, e vetmja e tille ne gjithe Mediteranin perndryshim nga Greket e vjeter …
Citat,

” Vetë fakti që fëmijët janë varrosur këtu në qendër të nekropolit na tregon se në këtë mënyrë atyre iu tregua një nder – shton antropologu i ri, duke shtuar se, ndryshe nga Iliret , vdekja e fëmijëve të vegjël konsiderohej nga Grekët si të papastër dhe një shenjë e keqe për familje, kështu që, për fat të keq, ata do të “trajtoheshin” duke i i hedhur në puse te vjetër. të tharë ”

”Već nam sama činjenica da su ovdje djeca pokapana u središtu nekropole govori da im je na taj način pokazana neka počast – nadovezuje se mlada antropologinja, dodavši kako su, za razliku od njih, Grci smrt tako male djece smatrali nečistim i lošim znakom za obitelj pa bi ih se, nažalost, “rješavali” bacajući ih u stare presušene bunare.”
https://www.slobodnadalmacija.hr/…/prica-o-masovnoj-grobnic…