Në fund të janarit, qeveria kineze iu përgjigj shpërthimit të koronavirusit dhe një nga procedurat më të vjetra mjekësore në botë: karantina. Të njëjtën gjë po bën e gjithë bota pasi Covid-19 është përhapur me shpejtësi në disa shtete të botës, shkruan newsbomb.

Lajmi i mirë është se këto masa, si vetëkarantiminmi, ngadalësuan përhapjen e virusit, duke i dhënë pjesën tjetër të Kinës dhe botës – kohë të vlefshme për t’u përgatitur për një pandemi të mundshme.

Lajmi i keq është se karantina dhe izolimi zakonisht shoqërohen me efekte anësore të padëshiruara, përfshirë depresionin, ankthin dhe stresin post traumatik. Profesionistët mjekësorë që trajtojnë pacientët dhe administrojnë karantina shpesh përballen me ngarkesat e shëndetit mendor të tyre.

Por për tu rikuperuar me sukses, kujdesi për shëndetin mendor duhet të jetë një pjesë e përgjigjes. Efektet psikologjike afatgjata mund të jenë ndër trashëgimitë më të qëndrueshme të shpërthimit, me pasoja për epideminë tjetër.

Shëndeti mendor nuk është një temë që kinezët dhe qeveria e tyre janë mësuar ta diskutojnë. Vuajtjet dhe familjet e tyre shpesh stigmatizohen, me pasoja negative për jetën e tyre sociale dhe të punës. Ashtu si shumica e vendeve në zhvillim, qeveria kineze i ka kushtuar historikisht pjesën më të madhe të buxhetit të saj të kujdesit shëndetësor (përfshirë edukimin mjekësor) për plotësimin e nevojave të kujdesit parësor.

Megjithatë, sëmundja mendore, si çdo sëmundje, nuk është diçka që mund të mbahet larg. Statistikat zyrtare dokumentojnë se si sëmundja mendore, veçanërisht depresioni dhe çrregullimet e lidhura me ankthin janë rritur për 30 vjet në Kinë.

Një numër në rritje i studiuesve kanë dokumentuar ndikimet e shëndetit mendor tek krimit e dhunshme dhe katastrofave natyrore. Edhe pse nuk ka vlerësime të mira për kostot sociale dhe financiare të sëmundjes mendore në Kinë, ata premtojnë të jenë domethënëse.

Çregullimet mendore përbëjnë më shumë se 10 përqind të barrës globale të sëmundjes, dhe mes çështjeve të tjera, prishin jetën familjare, kufizojnë rezultatet akademike dhe zvogëlojnë performancën në punë.

Sa i përket rasteve të SARS të 2002-2003, studiuesit e identifikuan shpërthimin si një ngjarje që mund të merrte kishte një ndikim të madh mendor për stafin mjekësor dhe pacientët. Një studim i vitit 2006 i 549 punonjësve të një spitali në Pekin që trajtoi pacientë me SARS zbuloi se 10 përqind shfaqnin simptoma të stresit post-traumatik, një gjendje e shkaktuar nga ngjarje të tmerrshme.

Simptomat mund të përfshijnë defektet, dhe ndryshimet në humor dhe në të menduar. Stafi që kishte punuar më ngushtë me pacientë ishte më i prekur dhe simptomat e tyre mund të vazhdojnë për tre vjet. Problemet nuk u kufizuan as në Pekin. Një studim i 233 të mbijetuarve nga SARS në Hong Kong zbuloi se 40 përqind kishin “sëmundje aktive psikiatrike” vite pas shpërthimit, përfshirë stresin post-traumatik, depresionin dhe çrregullimin e ngulfatjes. Punonjësit shëndetësorë kishin më shumë se trefishin e rrezikut të të tjerëve.

Gjatë SARS, mijëra pacientë globalisht përfshirë në Kinë, u urdhëruan në karantinë. Në Toronto, një nga pikat më të rënda të nxehta, studiuesit anketuan 129 individë të cilët u karantinuan, menjëherë pasi përfundoi izolimi i tyre. Stresi post-traumatik u identifikua në 28.9 përqind, dhe depresioni u gjet në 31.9 përqind. Pacientët që i nënshtrohen karantinave gjatë shpërthimeve të tjera jashtë Kinës, përfshirë sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS) dhe Ebola, kanë përjetuar strese mendore dhe ngarkesa shëndetësore. Për ata që tashmë kanë sëmundje mendore, izolimi i karantinës mund t’i përkeqësojë kushtet e tyre.

Këto studime nuk janë argument për të hequr qafe karantinën. Pacientët me shqetësim mendor ka më shumë të ngjarë të mos i binden urdhrave të kontrollit ose ikin plotësisht. Ekzistojnë gjithashtu shqetësime se pacientët me dëshpërim dhe depresion mund të jenë më pak të gatshëm ose të aftë të zbulojnë kontaktet personale të fundit të nevojshme për të gjetur dhe ndaluar një epidemi.

Dhe, veçanërisht në Kinë, ekziston frika se pacientët e dëshpëruar mund të sulmojnë stafin mjekësor. Të njëjtët profesionistë po përballen me ngarkesa mendore që mund t’i bëjnë ata më pak të efektshëm në punët e tyre, të gjykojnë më dobët ose në një periudhë të kërkesës maksimale për kujdes mjekësor, thjesht largohen.

Tani për tani, suksesi i karantinës sugjeron se nuk ka pse të ndryshojë qasjen e tij. Por sëmundja mendore për shkak të epidemive të kaluara sugjeron që vendet do të përballen me efektet anësore të qasjes së saj shumë kohë pasi të shërohet rasti i fundit i COVID-19.

Pra në fund le të ngremë pyetjen: A po na bën mirë apo keq karantina në zgjidhjen e kësaj situatë të vështirë?

Përshtatur nga newsbomb, marrë nga japantimes.