Përfaqësuesi i koalicionit shqiptar “Njëzëri”, kryetari i Bashkimit Demokratik të Shqiptarëve – Mehmed Zenka, tha se koalicioni unanimisht ka vlerësuar se nuk ka asnjë shans për një marrëveshje për të hyrë në qeverinë e re, dhe për këtë arsye as për të folur për të.

“Për ne nuk do të thotë asgjë që retorika është qetësuar në 30 ditët e fundit, sepse ne e dimë se çfarë ka ndodhur me muaj dhe vite. Ne e dimë kush i ka mbështetur ato politika dhe nuk besoj se për 10 ose 20 ditë mund të ndryshohet një politikë që zgjat njëqind vjet”, tha Zenka.

Ai thotë se e përjetojnë të kaluarën dhe të ardhmen në këtë fushë ndryshe në raport me shumicën e ardhshme.

“Nuk mund të them se nuk është mirë që nuk jam ministër, por jo me çdo kusht,” tha Zenka, i cili është ministër aktual për të drejtat e njeriut dhe të pakicave.

“Abazoviqi është president i partisë qytetare, ne kishim një takim me ta, ishim të gatshëm të bëjmë një marrëveshje me partitë qytetare, me mbështetjen e DPS-së, por ata nuk ishin për këtë. Sa për partitë e tjera nga opsioni i tashëm fitues, ato nuk kanë asnjë pikë kontakti me ta”, tha Zenka.

“Ata shkelën të gjitha vlerat e popullit shqiptar, që do të thotë gjithçka për mua. Heronjtë që ata festojnë janë ata që bënë gjenocidin më të madh kundër popullit tim”, tha Zenka.

“Abazoviç ka heshtur edhe kur është sharë nëna shqiptare në parlament”

Zenka thotë se kjo politikë nuk është fituese.

“Ajo tani ndihet fituese vetëm me mbështetjen e dy partive qytetare. Kjo duhej të ndodhte për shkak të gabimeve të mëdha në politikë, të cilat u dhanë atyre hapësirë ​​për të arritur këto rezultate”, tha Zenka, duke përmendur korrupsionin në veçanti.

Nga koalicioni fitues, Zenka vazhdon të thotë, jemi duke dëgjuar retorikën e opozitës.

“Unë mendoj se shumë nga pikëpamjet e shprehura në 30 ditët e fundit do të zhduken, sepse bartësit e këtyre politikave nuk mund të mos jenë ekzekutuesit e këtyre politikave. Deri kur do të ruhet ajo që ata kërkojnë nga partitë qytetare? Do të vijë koha që këto çështje të ngrihen dhe atëherë mund të jetë vonë për ne”, tha Zenka.

Duke komentuar qëndrimin e Abazoviqit ndaj deklaratës së Krivokapiqit rreth dy shteteve serbe, Zenka tha se udhëheqësi i URA-s “ka heshtur edhe kur shahej nëna shqiptare në parlament”.

“Ndryshe nga yni, koalicioni tjetër shqiptar, për ndonjë arsye të njohur prej tyre, sheh hapësirë ​​për negociata mbi një qeveri të re,” deklaroi Zenka.

Vlerat e Malit të Zi janë të kërcënuara

Ai gjithashtu iu referua kremtimit të rezultateve të zgjedhjeve.

“Ne gjithashtu festuam më herët, por cili është mesazhi kur një autokolonë automjetesh me flamuj serbë shkon në Tuz. Le të festojnë në mjediset e tyre ”, tha Zenka.

Ai thotë se sheh kërcënime ndaj vlerave thelbësore që Mali i Zi ka arritur në vitet e mëparshme.

“Kryeministri i caktuar menjëherë festoi fitoren me këngë serbe, disa prej të cilave ofendojnë thellësisht pakicat në Mali të Zi. Unë absolutisht nuk besoj në një Mal të Zi qytetar me qeverine e re, sepse ata nuk kanë kapacitet për ta ndryshuar atë për mirë. Të jem i sinqertë, dhe të na e ofrojnë Ulqinin republikë, nuk do ta pranoja, sepse e di që pas një viti nuk do të mbetet as “r”-ja  nga ajo republikë, por ndoshta as unë “, tha Zenka.

“Më fyejnë si shqiptar lëvizjet e koalicionit tjetër shqiptar”

Nuk kishte asnjë sugjerim nga anash për të hyrë në Qeveri, thotë Zenka.

“Nëse Presidenti Milo Gjukanoviq na pyeti në takim nëse ishim ekipi i njëjtë si më parë, dhe të gjithë thamë po, nuk shoh se si disa shohin mundësinë që kjo”po” të bëhet “jo”. Lista shqiptare pothuajse po ofrohet që të jetë pjesë e këtij koalicioni, pavarësisht nga ato që thanë në tryezë me Gjukanoviqin. Askush nuk i detyroi ta thoshin këtë edhe atëherë, por ata tani janë gati të ndryshojnë anën, kjo më fyen mua si shqiptar. Ata do të kenë probleme së pari me veten e tyre, dhe pastaj me njerëzit tanë dhe me njerëzit që pësuan viktima nga politikat e mbështetura nga koalicioni fitues”, tha Zenka.

Ai përfundon se megjithatë nuk sheh perspektivë afatgjatë për qeverinë e ardhshme.